Könyvkiadás & kereskedelem ‒ Grafikai tervezés & nyomdai szolgáltatások

Integrált növénytermesztés – Meggy, cseresznye

6100 Ft

Szerk.: Inántsy Ferenc és Balázs Klára
Kiadó: Agroinform
Kiadás éve: 2004
Oldalszám: 250
Méret: 168×238 mm
Kötés: Puhatábla

Leírás

ELŐSZÓ

A Nemzeti Vidékfejlesztési Terv elfogadása után a környezetkímélő technológiák mind szélesebb körben történő elterjesztése újabb lendületet kapott.
A sorozatunk második köteteként megjelenő „Meggy, cseresznye” kötet a világ kertészeti termelésében élenjáró országok gyakorlatának is megfelelően követi az IOBC csonthéjas gyümölcsök integrált termesztési irányelveit felhasználva az almatermesztésben kialakított elveket és gyakorlatot.
Európában közel negyven éves múltra tekint vissza ez a folyamat. A gyümölcsfélék, a szőlő, majd a zöldségfélék és a szántóföldi kultúrák szervezetei alakították ki rendszereiket, ahol a minőség és gazdaságosság mellett a biztonságosabb termelés is a prioritási sor élére került.
A fogyasztásra kerülő terméknek a termelés egész folyamatában ellenőrzöttnek kell lenni. A fogyasztó alapvető érdeke a kifogástalan egészséges termék mellett a környezet védelme, a társadalom ilyen irányú biztonságának megteremtése is.
A könyv szerzői a szakma legkiválóbbjai, nemzetközi összevetésben is jártas szakemberek.
Ezúton is köszönjük a kiadvány elkészítésében az MTA Növényvédelmi Kutatói Intézete, a Budapesti Corvinus Egyetem, az Érdi Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutató -fejlesztő Kht. kutatóinak, oktatóinak és az állami növényvédelmi szervezetben dolgozó kollégák hatékony részvételét.
Így vált lehetővé, hogy megfelelő színvonalú naprakész anyaggal szolgálhassunk azoknak a termelőknek, az oktatásban, szaktanácsadásban vagy a szakirányításban tevékenykedőknek, akik vállalják ennek a kockázatoktól sem mentes és nagy odafigyelést, szakértelmet igénylő termelési módnak a bevezetését, folytatását.
Szakmai kiadványaink előállítási költségei az utóbbi években ugrásszerűen növekedtek, a felhasználói kör számára már-már elérhetetlen szintre jutottak. így a termelői kör nevében is köszönetét mondunk az Oktatási Minisztérium mellett az FVM Oktatási, Kutatási és Fejlesztési Főosztályának, valamint azoknak a cégeknek és szervezeteknek, amelyek reklámjaik elhelyezésével elfogadhatóvá tették könyvünk árát.
Köszönet illeti az Agroadat Bt. előkészítői, és az Agroinform Kft. nyomdai munkáját, mely könyvünket küllemében és használhatóságában a tartalomhoz és a felhasználói igényekhez méltóvá tette.

2004. július                                                                                                                                                                                      Szerkesztők

 

TARTALOM

Előszó 11
A meggy és a cseresznye gazdasági jelentősége, a termesztés jelenlegi helyzete, kilátásai (Inántsy F.) 15
Meggy- és cseresznyefajták és alanyok (Szabó T.) 23
Meggyfajták és alanyok 23
Árufajták 25
Cigánymeggy 25
Érdi jubileum 25
Érdi bőtermő 26
Pándy meggy 27
Választékbővítő fajták 27
Csengődi 27
Favorit 28
Korai pipacsmeggy 28
Körösi korai 29
Maliga emléke 29
Meteor korai 29
Pipacs 30
Próbatermesztésre engedélyezett fajta 30
Oblacsinszka 30
Az északkelet-magyarországi tájfajta-szelekció eredményei 31
Államilag elismert fajták 32
Debreceni bőtermő 32
Kántorjánosi 3 34
Újfehértói fürtös 35
Perspektivikus fajtajelöltek 36
D fajtajelölt (LPP 4/1D) 36
Petri fajtaj elölt (LPP 4/1R) 36
Éva faj táj elölt (LPP 4/1T) 37
IV-3/48 jelű hibrid fajtajelölt 37
IV-2/152 (Piramis) 38
Du-1 38
Alanyok 38
Sajmeggy 39
Cérna 39
Cemany 39
V/20 Korponay 39
SL 64 40
Vadcseresznye 40
Meggy 40
Cseresznyefajták és alanyok (Apostoli.) 41
Alanyok 42
Vadcseresznye 42
P-HL-A és P-HL-B 44
Saj meggyalanyok 44
Bevezetés előtt álló új sajmeggyalanyok 44
Cseresznyefajták 45
Bigarreau Burlat 45
Valerij Cskalov 46
Vera 47
Solymári gömbölyű 47
Linda 48
Germersdorfi óriás 48
Van 50
Kavics 51
Kordia 51
Sunburst 51
Hedelfingeni óriás 52
Katalin 53
Alex 54
Választékbővítő fajták 54
Margit 54
Szomolyai fekete 55
Vega 56
Fajtajelöltek 56
Stella 56
IV-5/62 (Rita) 57
IV-6/12 (Sándor) 57
IV-13/51(Tünde) 58
42/114 (Carmen) 58
3/41 (Anita) 59
IV-6/5 (Petrus) 59
IV-6/39 (Paulus) 59
IV-13/20 (Aida) 60
Krupnoplodnaja 60
Meggy- és cseresznyeültetvények létesítése (Takács F.) 63
A terület kiválasztása és a termőhely minősítése 63
Éghajlati tényezők 64
Talajadottságok 65
Domborzati adottságok 66
Egyéb tényezők 67
Terület- és talaj-előkészítés 67
Talajfertőtlenítés 69
A talaj-előkészítés gyakorlata 69
Az ültetvény kitűzése, ültetés 70
Közigazgatási feladatok 71
A terület kitűzése 71
A kitűzési munka leírása 72

A szaporítóanyag előkészítése telepítéshez 72
Ültetés 73
A művelésmód megválasztásának szempontjai, a meggyfák metszése (Pethő R., Takács F. ) 74
Élettani tulajdonságok 75
Alaktani tulajdonságok 75
Egyéb tényezők 75
Művelési rendszer 76
Hagyományos 76
Gépi szüretre alapozott 77
Kézi szedésre alapozott sűrű faállományú 77
A meggyfa részei 77
A meggyfák alakító metszése 78
A termőfák gallyazatának kezelése 81
Talajművelés és tápanyag-utánpótlás (Zatykó I.) 82
A talajművelés 82
A tápanyag-utánpótlás 84
Összefüggések a tápelemkínálat és a gyümölcsfák
termésteljesítménye között 84
A műtrágyaigény számítási módszerei 85
A nitrogén-műtrágyázás 85
A foszforműtrágyázás 87
A kálium-műtrágyázás 88
Kalcium-műtrágyázás 89
Mikroelem 89
A szervestrágyázás 90
A növekedés- és termésszabályozás lehetőségei és gyakorlata (Bubán T.) 92
A vízpótlás és a talajtakarás lehetőségei (Lakatos T.) 95
Betakarítás (Csiszár L.) 97
A szüreti idő meghatározása 97
Kézi betakarítás 98
Gépi betakarítás 99
A gyümölcsleválás segítése Ethrellel 101
A rázott meggy további kezelése 102
A meggy és a cseresznye növényvédelme 105
Az integrált növényvédelem (Sallai P.) 105
A meggy és a cseresznye betegségei 107
A meggy és a cseresznye vírus betegségei (Kajati I.) 107
A cseresznye magyarországi érdeslevelűsége 107
A cseresznye levélsodródása 107
Csonthéjasok európai sárgulása 107
A vírusos törzsgödrösödés 107
A cseresznye és a meggy klorotikus gyűrűsfoltossága 108
A cseresznye és a meggy klorotikus-nekrotikus gyűrűsfoltossága 108
A cseresznye és meggy nekrotikus gyűrűsfoltossága 108
Gyökérbetegségek (Véghelyi K.) 110
Agrobaktériumos gyökérgolyva 110
Verticilliumos hervadás Ill
Tielaviopsziszos fekete gyökérrothadás Ill
Fitoftórás gyökérnyakrothadás 112
Rozellíniás gyökérpenész 113
Röszlériás gyökérgomba 113
Armilláriás tuskógomba 114
Pecsétviaszgomba 114
A törzs és az ágak betegségek 115
Prunusfélék faszöveti barázdáltsága, törzsgödrösödése 115
Pszeudomonaszos kéregbetegség 115
Leukosztómás ágelhalás 116
Apiosporinás fekete rák 118
Xilofág farontó taplógombák 118
A levél és a gyümölcs betegségek (SallaiP.) 119
A meggy moníliás betegsége 119
A cseresznye és meggy blumeriellás levélfoltossága 123
A cseresznye és meggy glöospóriumos gyümölcsrothadása 125
Csonthéjasok sztigminás betegség 126
A cseresznye és meggy tafrinás betegsége 127
A cseresznye és meggy apiognomóniás levélfoltossága 127
A meggy mikoszferellás (fehérpettyes) levélfoltossága 127
Csonthéjasok ventúriás varasodása 127
A cseresznye és meggy fómás betegsége 128
Meggy lisztharmatbetegsége 128
A meggy és a cseresznye fontosabb kártevői 128
Fonálférgek (Jenser Gábor) 128
Cserebogarak (Molnár J-né.) 129
Kaliforniai pajzstetű 132
Kéregmoly 133
Szúbogarak 134
Nagy farontólepke 137
Fekete meggy- és cseresznye-levéltetű 137
Aknázómolyok (Balázs K.) 138
Lombosfa-fehérmoly 139
Amerikai fehér medvelepke (Molnár J-né.) 142
Füstösszárnyú levéldarázs 143
Körte-csipkéspoloska 143
Araszolólepkék 144
Sodrómolyok 145
Csonthéjasok levélatkája 145
Piros gyümölcsfa-takácsatka 146
Galagonya-takácsatka 147
Közönséges takácsatka 147
Bundásbogár 148
Cseresznyelégy (Jenser G.) 148
Aranyos eszelény (Molnár J-né.) 150
Közönséges karimáspoloska 151
Seregély 151
Meggyvágó 151
Hasznos segítőink a meggy és a cseresznye véd elmében (Balázs K.) 155
Az aknázómolyok leggyakoribb parazitoidjai 155
Aknázómolyrontó fémfürkészek 155
Aranyoszöld fémfürkész 156
Közönséges karcsúfémfürkész 156
Sárgafoltos karcsúfémfürkész 157
Aknázómoly gyilkosfürkészek 157
A meggy- és a cseresznyefák lombkoronájában előforduló ragadozók (Markó V) 158
Poloskák 159
Fátyolkák 160
Bogarak 161
Zengőlegyek 165
Ragadozó atkák (Jenser G.) 166
Pókok (Szinetár Csaba) 167
A meggy és a cseresznye kártevőinek megfigyelési rendszere (Molnár J-né.) 170
A gyommentesítés kémiai lehetőségei (Szőke L.) 172
A gyomirtás főbb szempontjai 175
A gyomirtó szer kijuttatása 173
Javasolt gyomirtó szerek (általános) 174
A gyomirtások időzítése 175
A meggy és a cseresznye növényvédelmi technológiája (Molnár J-né., Sallai P.) 179
A meggy növényvédelmi technológiája 179
Rügypattanás előtti időszak 179
A rügyfakadás és a virágzás közötti időszak 179
Virágzás 181
A sziromhullás utáni időszak 181
A sziromhullás és gyümölcsérés közötti időszak 181
Szüret utáni időszak 182
A cseresznye növényvédelmi technológiája 183
Rügypattanás előtti időszak 183
Rügyfakadás és virágzás közötti időszak 183
Virágzás 184
Sziromhullás utáni időszak 185
A sziromhullás és gyümölcsérés közötti időszak 185
Szüret utáni időszak 185
A cseresznye és a meggy integrált technológiájában felhasználható növényvédő szerek (Eke I.) 186
Elsősorban a cseresznyét érintő kérdések, problémák 195
Környezeti eredetű abiotikus stresszhatások (Zatykó I.) 195
Vízérzékenység 195
Téli fagykár az őszi nedvesség által provokált késői vegetáció
következtében 195
Tél végi fagykár 197
Tavaszi fagykár 198
A talaj toxikus anyagainak károsító hatása 198
A cseresznye repedésének mechanizmusa és az azt befolyásoló egyes tényezők (Csiszár L.) 200
A védekezés lehetőségei 202
A cseresznyelégy elleni biológiai védekezés lehetőségei (Lakatos T) 206
A cseresznyelégy magatartási sajátosságain alapuló védekezési
lehetőségek (Tóth M.) 207
Védekezés a madárkárok ellen (Csiszár L.) 210
A madárkárok mérséklésének lehetőségei 211
Akusztikus riasztási módszerek 212
Vizuális riasztási módszerek 213
Kémiai riasztási módszerek 214
Védekezés a fák hálóval takarásával 215
Meggy- és cseresznyetermesztés intenzív ültetvényekben (Hrotkó K.) 219
A cseresznye intenzív koronaformái 221
„Mediterrán” katlankorona 222
Orsó koronaformák 222
Módosított Brunner-orsó 223
A módosított Brunner-orsó alakító és fenntartó metszése 224
A harmadik és ötödik év közötti időszak koronaalakítási műveletei …226
Fenntartó metszés a termőre fordulást követően 226
Zahn-féle orsó 227
Alsó vázkaros karcsúorsó 228
A cseresznye alsó vázkaros karcsú orsó fák alakító és fenntartó metszése 229
Fenntartó metszés a termőre fordulást követően 230
A Solax-rendszer 230
Ültetési rendszerek, sor és tőtávolság 231
Meggytermesztés intenzív ültetvényekben 232
Meggy karcsúorsó koronaalakítása és metszése 232
Koronaalakítás és metszés 232
Metszés termőkorban 233
Alanyhasználat, térállás 234
A módosított Brunner-orsó a meggyen 235
Magyar élelmiszerkönyv 1-4-899/87/1 számú előírás cseresznye és meggy minősége 237
Felhasznált és ajánloltt irodalom 242
Könyvünk szerzői 247

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email