Barion Pixel

Könyvkiadás & kereskedelem ‒ Grafikai tervezés & nyomdai szolgáltatások

Kis magyar gyümölcsészet

3655 Ft

Írta: Surányi Dezső
Kiadó: Agroinform
Kiadás éve: 2019
Oldalszám: 198
Méret: 168×238 mm
Kötés: Keménytábla

Leírás

Bevezetés
A történeti termesztésről 7

I. fejezet
A magyar gyümölcs története 11

1. Őshazától a Kárpát-medencéig (Termesztett, kapott és talált örökségünk a kertkultúrában) 11
2. Gyümölcsmag leletek 15
3. „Okleveles” és „térképes” gyümölcseink 19
4. Árpád-kori gyümölcs-enciklopédia 24
5. Az Anjou-kor és a reneszánsz gyümölcskultúra 28
6. Gyümölcstermesztés a három részre szakadt országban 32
7. A XVI–XVIII. századi gyümölcsös mintakertek 36
8. A nagyüzemi és rendszeres gyümölcstermesztés kezdetei 40
9. A gyümölcstermesztésünk megalapozói 44

II. fejezet
A gyümölcs Magyarországon 49

1. Termesztő körzeteink kialakulása 49
2. A népi termesztés kezdetei 53
3. Ártéri gyümölcsösök 56
4. A kétszintes termesztés 59
5. Gyümölcspiacok Magyarországon 62
6. A termesztéstechnika fejlődése 65
7. Fajtagyűjtemények, kísérleti kertek 68
8. Gyümölcskivitel Magyarországon 71

III. fejezet
A magyar gyümölcs évszázadai 75

1. Temetőkert – gyümölcsöskert 75
2. Középkori gyümölcsfajtáink 79
3. Kertek a királyi Magyarországon 82
4. Kertészkedő és kertbarát szerzetesek 86
5. Hagyásfák – tanúfák 90
6. Gyűjtögetett gyümölcsök egykoron (és ma) 93
7. Földesúri és jobbágykertek gyümölcsei 98
8. A fajták csereberéje 102

IV. fejezet
A magyar gyümölcsfajok titkai 105

1. Vadalmától a Jonathánig 105
2. Százhetvenféle körtvély és más érdekességek 108
3. Apró és óriás almaidomúak 111
4. A hányatott sorsú cseresznye 113
5. Az ismeretlen meggy 115
6. A nagybecsű francia (=őszi)barack 118
7. Csalfa örményalma 121
8. Szilvák szilvái 124
9. Csemegeszőlő és „malosa” története 128
10. Hájasító gyümölcsök 131
11. Sokféle bogyósgyümölcs 134
12. Délszaki gyümölcsfélék üvegházban 137

V. fejezet
Friss gyümölcs – tartósított gyümölcs 139

l. A gyümölcs feldolgozásának történelmi változásai 139
2. Különféle tárolási módszerek 142
3. Liktáriumok, konfektumok, lekvárok és dzsemek 144
4. Gyümölcsételek (leves, szósz, sütemény, egyéb csemegék) 148
5. Gyümölcsborok és pálinkaféleségek 150
6. A gyümölcsaszalás és aszalványok 154
7. A gyümölcs, mint gyógyszer 157

VI. fejezet
A gyümölcs a szellemi életben 161

1. A magyar népköltészet gyümölcsei 161
2. Költői gyümölcseink 171
3. „Boszorkányos” gyümölcsök (a perekben) 179
4. Gyümölcs a magyar népművészetben 184
5. Gyümölcsök a képzőművészetben 187
6. A gyümölcs helye a tudományban 190

Irodalom 195

 

További információk

Tömeg 0,6 kg
Méretek 168 × 238 mm
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email