Barion Pixel

Könyvkiadás & kereskedelem ‒ Grafikai tervezés & nyomdai szolgáltatások

Intenzív cseresznye művelési rendszerek itthon és a nagyvilágban

2560 Ft

Szerző(k), szerkesztő(k): Dr. Gonda István szerk.
Kiadó: Agroinform Kiadó
Oldalszám: 120
Méret: 168×238 mm

Leírás

Tartalom

A cseresznye gyakorlatilag az egész világon az érdeklődés középpontjában áll a gyümölcsfajok között. Indokolja ezt a gyümölcsének koraisága és a magas fogyasztási, élvezeti értéke. Számos országban végeznek kutatásokat az erős növekedésű cseresznyefák törpítésére, az ápolási és a szüreti munkák megkönnyítése érdekében. Európában Németország, a déli féltekén pedig Chile és Ausztrália játszik meghatározó szerepet a technológiai és fajta innovációkban, a termelésben és nem utolsó sorban az export volumenek alakításában. Könyvünkben az ezekben az országokban született, illetve alkalmazott fajta- és termesztéstechnológiai újdonságokat mutatjuk be, kiegészítve a hazai eredményeinkkel.

Megrendelhető Kiadónknál

Balmer Martin a németországi Rajna-Pfalz tartomány gyümölcskutató intézetének vezetője, több évtizedes cseresznyével szerzett tapasztalatait osztotta meg a közelmúltban egy előadássorozat keretében a Debreceni Egyetemen. Rajna-Pfalz tartomány, amely Németország délnyugati részén fekszik, számos hasonló ökológiai sajátossággal rendelkezik, mint hazánk. Ilyenek pl. a közel egyforma csapadékmennyiség és az évi középhőmérséklet, a fagykárosodások gyakoriságai és nem utolsó sorban a talajok minőségének nagy változatossága. A Németországban született eredmények magyarországi felhasználhatóságának jó lehetőségei vannak. Előadásai esszenciáját adjuk közre a németországi és részben az európai művelési rendszerek (alanyhasználat, fajtahasználat, térállás, koronaforma, metszés és más technológiai elemek) jelenlegi helyzetéről és fejlődésének, fejlesztésének irányairól.
Tanulmányutak keretében módunk volt megismerkedni a Chile és Ausztrália cseresznyetermesztésével. Számos ültetvényt felkeresve és konzultálva a termesztőkkel, tapasztalatokat gyűjtöttünk ezeknek a cseresznyetermesztésben meghatározó helyzetű országoknak a termesztési színvonaláról, az ültetvények típusáról és a legfontosabb technológiai fejlesztéseikről.
A magyarországi klíma adottságai, a földrajzi fekvésből adódóan is igen nagymértékben különböznek ezen országokétól. Ennek ellenére a fajtahasználat, a sor- és a tőtávolság valamint a koronaforma meghatározásának és alkalmazásának elvei jól adaptálhatóak a mi körülményeinkre is. Ezen túlmenően a technikai, technológiai fejlesztések, ötletek, illetve megvalósításuk inspiráló hatású lehet a hazai alkalmazásukra is.
A fentieket követően olyan hazai intenzív cseresznyeültetvényekben végzett fajta és termesztéstechnológiai eredményeket, illetve lehetőségeket mutatunk be, amelyek jelzik azt, hogy nálunk is elindultak a cseresznye intenzitásnövelésének próbálkozásai, tartamkísérlet formájában is. Természetesen igen távol vagyunk még a fejlettebb gyümölcskultúrával rendelkező országokhoz viszonyítva, de töretlenül folytatni kell vizsgálatainkat a felzárkózás lehetőségének javítása érdekében.
Befejezésül egy rövid ökonómiai betekintést közlünk a hazai cseresznyetermesztés költség és jövedelem viszonyáról, azaz a termesztés gazdaságosságának kérdéseiről.

Tartalomjegyzék

Ajánlás 7
Bevezetés 9
Köszönetnyilvánítás 10
A németországi cseresznyetermesztés (Balmer Martin) 11
Művelési rendszer 14
Orsó koronaformák 14
Nyitott koronaformák 19
Sövény koronaformák 22
Alanyhasználat 24
Növekedési erély és terméshozás 24
Gyökérsarjak képződése 25
Oltásforradás 26
Termőhelyi hatás 28
Fajtahasználat 29
Aktualis kísérletek 40
Esővédő fólia 40
Fóliasátor alatti termesztés 43
A termékenység növelése 45

Chile cseresznyetermesztése (Gonda I.) 49
Nyitott koronaforma 51
Orsó koronaforma 53
Rügy fölötti bemetszés 55
Korona fenntartás 57
Termésritkítás 58
Öntözés 58
Fajtahasználat 58
Átoltás 59
Termésbiztonság 61
Befejező gondolatok 64

Ausztrália cseresznyetermesztése (Gonda I.) 65
Koronaformák 65
Tatura sövény 65
Alanyhasználat 67
Fajtahasználat 68
Megporzás biztosítása 68
Öntözés 69
Talaj 69
Váza koronaforma 69
Koronaalakítás 73
Karcsú orsó korona 73
Koronafenntartás 74
Gyümölcsminőség javítását szolgáló beavatkozások 75
Növekedés szabályozás 77
Termésbiztonság 78
Befejező gondolatok 87

Hazai intenzív cseresznye művelési rendszerek (Vaszily B., Gonda I.) 89
Szabad orsó koronaforma 90
Füzér orsó 93
Növekedési tulajdonságok 95
Megújulási tulajdonságok 97
Fagykárosodás 99
A gyümölcsminőség és az esővédő fóliatakarás összefüggései 101

A cseresznye ökonómiai megítélése (Apáti F.) 104
A beruházás időszaka 105
A termőkor időszaka 106

Utószó 115

További információk

Tömeg 0,4 kg
Méretek 168 × 238 mm
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email