Barion Pixel

Könyvkiadás & kereskedelem ‒ Grafikai tervezés & nyomdai szolgáltatások

A magyar haltenyésztés története (II. kiadás)

3950 Ft

Írta: Tasnádi Róbert
Kiadó: Agroinform
Kiadás éve: 2019 (II. bővített kiadás)
Oldalszám: 160
Méret: 168×238 mm
Kötés: Puhatábla
Kategóriák:

Leírás

Előszó a második kiadáshoz

Tasnádi Róbert A magyar haltenyésztés története című könyve első kiadásának megjelenése óta 17 év elröppent, és a szerző sincs már közöttünk idestova 11 éve… A szerző óriási űrt hagyott maga után, mert az egyik utolsó képviselője volt a magyar haltenyésztők ama nagy nemzedékének, akik tudományosan felkészült elméleti szakemberként és gyakorló haltenyésztőként a XX. század második felének tógazdasági haltenyésztését a saját kétkezi munkájuk és szürkeállományuk által formálták és világszínvonalúra fejlesztették. Neki és kortársainak, az „aranygeneráció” áldásos munkájának köszönhető, hogy az agráriumon belül a nemzetgazdasági súlyához képest mindig talán picit magasabban pozícionálva tudták képviselni a halászati ágazat érdekeit, és ezáltal képesek voltak még nagyobb eredményeket elérni.
A szerzőnek Isten adta tehetsége volt a lényeglátáshoz, a rendszerezéshez, és rendkívüli alaposságú irodalomfeldolgozással nézett utána olyan témáknak is a halászaton belül – ilyen azért vajmi kevés volt (!) –, amit maga a szakmában nem művelt. Ez köszön vissza a könyv lapjain.
A mű 2002. évi első kiadása óta sem jelent meg olyan munka, amely átfogóan feldolgozta volna a magyar haltenyésztés történetét, és mivel a könyv azóta teljesen elfogyott a kereskedelmi forgalomban, és a szakmában továbbra is (reménybeli) igény van a múlt megismerésére, ezért időszerűvé vált az újbóli kiadása.
Ezzel az új kiadással állítunk emléket a múlt század egyik legnagyobb formátumú magyar haltenyésztőjének, Tasnádi Róbertnek.

Udvari Zsolt

Tartalom

Előszó az első kiadáshoz. . . .5
Előszó a második kiadáshoz. . . .6
1. Bevezetés. . . .7
2. Halászat: az ősfoglalkozástól a népfoglalkozásig. . . .11
3. A magyar halgazdálkodás története. . . .17
3.1. Az államalapítástól a XIX. század derekáig. . . .18
3.1.1. A tógazdasági haltenyésztés múltja. . . .24
3.1.2. Halászati múltunk krónikásai. . . .29
3.2. 1865-től a jelenkorig. . . .33
3.2.1. A modem haltenyésztés kezdetei. . . .33
3.2.2. A XX. század haltenyésztése 1945-ig. . . .39
3.2.2.1. Magyar Tógazdaságok Rt.. . . .42
3.2.3. 1945 után a XX. század végéig. . . .45
3.2.4. A modern haltenyésztést megalapozó és továbbfejlesztő személyiségek. . . .58
3.3. Különleges szerepű halgazdaságaink. . . .75
3.3.1.Halászati Szövetkezetek Tógazdasága, Dinnyés. . . .75
3.3.2.Temperáltvizű Halszaporító Gazdaság, Százhalombatta (TEHAG). . . .78
4. A haltenyésztés elméleti alapjainak történeti áttekintése. . . .81
4.1. A limnológiai kutatás kezdetei. . . .81
4.1.1. A limnológia magyar előfutárai. . . .86
4.2. A magyar limnológiai kutatás intézményei. . . .88
4.3. Jeles limnológusaink. . . .92
5. A halgazdálkodás szakágainak története. . . .99
5.1. A modern haltenyésztés: tudomány és szakma. . . .99
5.2. A haltenyésztés szakágakra bomlik. . . .101
5.2.1. A halszaporítás története. . . .101
5.2.2. A halastó hozamnövelésének története. . . .109
5.2.2.1. A Woynárovich-féle széntrágyázási módszer. . . .115
5.2.2.2. Egyéb hozamfokozó módszerek. . . .117
5.2.3. A haltakarmányozás története. . . .119
5.2.3.1. Szakmai „finomítások”. . . .125
   Mindenevés vagy vegyes táplálkozás?. . . .125
Keményítőérték. . . .126
5.2.4. A halegészségügy története. . . .127
5.2.4.1. A halbetegségek elleni védekezés új korszaka. . . .129
5.2.4.2. A halegészségügy megalapozói. . . .130
6. A halkereskedelem története. . . .133
7. Horgászcélú halgazdálkodás. . . .141
8. Halászati szakoktatás. . . .145
8.1. Az alap- és középfokú szakképzés. . . .146
8.2. Felsőfokú szakképzés. . . .148
8.3. Halászat: a szaklap. . . .150
8.4. Szakkönyveink a fejlődésben. . . .151
Utószó. . . .153
Felhasznált és részben ajánlott irodalom. . . .153

További információk

Tömeg 0,272 kg
Méretek 168 × 238 mm
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email