Könyvkiadás & kereskedelem ‒ Grafikai tervezés & nyomdai szolgáltatások

A borkóstolás története, művészete és gyakorlata

6150 Ft

Szerző: Csoma Zsigmond
Kiadó: Agroinform Kiadó
Kiadás éve: 2000
Oldalszám: 288
Méret: 210×298 mm
Kötés: Keménytábla
Kategóriák:

Leírás

TARTALOM

Egy kortynyi előszó

A szőlőfajták és a borízlés változása

A bor szerepe a vallásban 17
Új bor ünnepe, a Márton-napi bor 18
A szőlőhegyi szentek tisztelete 22
A karácsonyi ünnepkör borivási alkalmai 27
Bor a húsvéti ünnepkör ünnepi asztalain 30
A peszáchi Kóser bor 38
„Contractus” 51

Borkóstoló személyek és társaságok a történeti Magyarországon

A pohárnokok, fő étekfogók 54
A borszervírozás évszázadai Magyarországon 58

A bor a konyhaművészetben (gasztronómiában)

Milyen ételhez milyen bort ittak a vigadó erdélyi magyarok? 64
Milyen ételhez milyen bor illik? 72
A kóstolt borok kategóriái 99
Utazás a bor és a hozzáillő sajtok rejtélyes világában 109
A borkóstolás művészete és gyakorlata ízek a borban, borízek a szájban 120
Régi ízek, újrafelfedezett régi fajták, az úgynevezett hungarikumok 141
A borkóstoló szótára egykor és ma (A borkóstolást végzők szakszavai, szakszókincse) 158
A borkóstolások történeti sorrendje, az érzékszervi bírálatok története, gyakorlata 170
A borkóstolás környezete 184

Muzeális borok, nagy évjáratok Magyarországon

Magyar borbírálók és pohárnok bajnokok 274

„Jó bor, jó egészség”

Felhasznált irodalom

További információk

Tömeg 0.8 kg
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email