Barion Pixel

Könyvkiadás & kereskedelem ‒ Grafikai tervezés & nyomdai szolgáltatások

Raktári kártevők jelentősége és az ellenük irányuló kémiai védekezés

1_kep

A betakarított termény közvetlenül kombájn alól, de az optimális tőzsdei árhoz igazodó értékesítés miatt az esetek többségében több hónapra is akár betárolásra kerülhet. A betárolás minősége, illetve a termény tárolási körülményei jelentős hatást gyakorolhatnak a betárolt termény minőségi értékeinek megőrzésére. A nem megfelelően kialakított klimatikus háttér következményeképpen akár jelentős kártétel is jelentkezhet.

E kártevő ízeltlábúak közös biológiai sajátsága, hogy általában évente több nemzedékben fejlődnek. Így sikeresen képesek kiaknázni az egész évben rendelkezésre álló erőforrásokat, táplálékot. Általában meleg kedvelők, így számukra ideális szaporodó helyet, védett körülményeket biztosít a tároló, a silótorony, a malom, vagy akár a fűtött lakás bármely élelmiszertároló helyisége. E zárt épületek, terek számukra ideális hőmérsékletet, megfelelő légnedvességet és nem utolsósorban megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot nyújtanak. Itt e fajok zavartalanul fejlődhetnek, sőt még természetes ellenségeikkel szemben többé-kevésbé védelmet élvezhetnek. E tényekből adódóan gyakran rendkívül gyorsan egy betelepedő kártevő tömegszaporodást érhet el (1. kép), mely súlyos termény, vagy élelmiszerkártételben is kifejeződhet.

1. kép. Magtári gabonazsuzsokok tömege (fotó: Dr. Keszthelyi Sándor)

A raktári és tárolt élelmiszer kártevők ökológiai szempontból nézve rendkívül alkalmazkodó képes élőlények. Tulajdonképpen az ember környezetéhez szokott fajok. Bár szaporodásuk, egyéb szükségleteik megfelelő hőmérséklet és páratartalom mellett ideális, rendkívül széles skála mentén megtalálják optimális életfeltételeiket. Általában évente több generációban megjelenő, ún. multivoltin fajok, melyek ideális körülmények között egymás után, akár egymásba folyó nemzedékek sorát hozhatják létre.

Az ellenük irányuló védekezés első állomása azok sikeres felderítése, jelenlétük megállapítása. Függetlenül attól, hogy a kártétel, vagy a kárkiváltó látható-e vagy sem szükség van a raktározott tétek időközönként történő ellenőrzésére. Az egyes kereskedelmi tevékenységek akadálytalan lebonyolításának alapvető feltétele az adott tétel kártevőmentessége, melyet a vásárló mindenekelőtt ellenőriz, ellenőriztet .A tárolóban található zsákolt, vagy garmadában tárolt tételek raktári kártevőkkel való terheltségének felderítésére, vizsgálatára hagyományos eszközök és csapdák alkalmazhatók (2. kép).

2. kép. Tárolt terménytétel ellenőrzése (fotó: Dr. Keszthelyi Sándor)

A raktározott termények kártevőivel szemben a leggyakrabban alkalmazott eljárás a gázosítás (3. kép). Ez a tárolt terményvédelemben már több évtizede alkalmazott nélkülözhetetlen kártevőirtási megoldás, melyet gázok felhasználásával kizárólag egészségügyi gázmesteri szakképesítéssel rendelkező szakember végezhet. A terménygázosítás ma Magyarországon szinte kizárólag foszfor-hidrogén (PH3) gázzal történik. A gáz fejlesztéséhez az alumínium, illetve a magnézium foszfidjait használják, melyekből a levegő nedvességének hatására foszfor-hidrogén fejlődik. A foszfor-hidrogén egy alacsony molekulatömegű, alacsony forráspontú vegyület, amely gyorsan szétterjed. A gáz, fémfoszfidokból fejlődik, amelyek emellett gázképződést szabályozó anyagokat is tartalmaznak.

3. kép. Gázosítás előkészületei magtárban (fotó: Vasas László)

A betárolt tételek védelmével kapcsolatos legfontosabb kritérium a megfelelő raktár higiénia biztosítása. A tárolók rendszeres évenkénti takarításával, optimális klimatikus hátterének biztosításával (nedvesedés és a túlmelegedés megakadályozása) megelőzhető az említett raktári kártevők fellépése, kártétele. Fontos pontja e preventív szemléletnek a raktáron belüli gyors anyagmozgatás, illetve a korábbról megmaradt terménytételek felszámolása.

Összességében e kártevők tapasztalt, tömeges felszaporodása esetén csupán gázosodó növényvédő szerek felhasználása nyújthat segítséget. Általános elfogadott tény, hogy egyetlen célzott peszticides kezelés – a rovarmozgás miatt – nem vezet eredményre. Ugyanezen következmények miatt az egy helyiségben található eltérő tételek külön kezelése sem célravezető. Erős károsítás esetén csak a hosszantartó, jó behatoló képességű készítményekkel lehet megfelelő eredményt elérni.

Dr. Keszthelyi Sándor
MATE Növénytermesztési-tudományok Intézete

 

Ebben a témában olvashat még az alábbi linken található könyvben:

Tárolt termény-, élelmiszer- és termékkártevők

Cikkek még...

agroadmin

Könyvajánló

Megjelent az Erdészeti Lapok legújabb számában – Dr. Bach István tollából A ,,Szelektált akácfajták termesztési technológiája” című kismonográfiáról A hazai akáctermesztés jelentőségét, hungarikum besorolását minden

Tovább olvasom »