Barion Pixel

Könyvkiadás & kereskedelem ‒ Grafikai tervezés & nyomdai szolgáltatások

Toxintermelő gombák okozta növénybetegségek búzában és kukoricában

2655 Ft

Írták: Mesterházy Ákos – Tóth Beáta – Szieberth Dénes
Kiadó: Magyar Kukorica Klub Egyesület
Oldalszám: 72
Méret: 165×236 mm
Kötés: Puhatábla

 

Kategóriák:

Leírás

A tartalomból
Az őszi búza kalászfuzárium betegsége – 5. oldal
Toxikus csőpenész betegségek kukoricában – 17. oldal
Kukorica- és búzaminták toxintartalma, 2012–2017 – 39. oldal
Magyarország toxintérképei megyei bontásban, 2012–2017 – 44. oldal

Függelék
A járványok kialakulásának agro-ökológiai feltételei és az integrált védekezés legfontosabb lépései – 52. oldal


A kiadványról

Felvetődhet a kérdés, hogy a nemrég megjelent hasonló tárgyú kiadvány után mi indokolja egy újabb „Különkiadás” megjelentetését. Válaszul azt kell mondanunk, hogy már akkor volt a szerzőkben egy hiányérzet, amikor az előző kiadványon dolgoztak. A két termesztett növény és a tárgyalt gombabetegségek rokoni, ökológiai és termesztéstechnológiai összefüggései arra mutatnak, hogy a problémát külön-külön nem lehet igazán megérteni és kezelni a hazai árutermelő jellegű, gabonatúlsúlyos vetésszerkezetben.
A másik magyarázat egyszerűbb: a kiadvány rövid idő alatt elfogyott, s nem jutott el mindenhova, ahova a szerzők szánták.
Hogy a dilemmát megoldják, a szerzők megkísérelték a látszólag két témát összehozni „egy tető alá” úgy, hogy rámutatnak a hasonlóságokra, eltérésekre, összefüggésekre és szinergiz­musokra egyaránt.
A rendelkezésre álló szűk keretek között tárgyalják a módszertant, járványtant, tünettant, toxintérképek segítségével bemutatják az eltérő évjáratokban tapasztalt országos helyzetet, gyakorlati útmutatókkal segítik a kockázatcsökkentő döntéshozatalt.
Végül kifejezett szándékuk, hogy a leginkább érintett, és a megoldásban legtöbbet tenni tudó termelői, feldolgozói és felhasználói kört bevonják a tudatos cselekvők táborába! A célt a rövidséggel, a világos és egyszerű szerkezettel, a közérthető nyelvezettel és nem utolsó sorban a kitűnő minőségű, magyarázatokkal ellátott kór- és kárképekkel, beszédes térképekkel szerették volna elérni.

További információk

Tömeg 0,190 kg
Méretek 236 × 165 mm
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email