Barion Pixel

Könyvkiadás & kereskedelem ‒ Grafikai tervezés & nyomdai szolgáltatások

Kukorica, cukorrépa, zab, olajlen és silócirok tápanyagellátása

3965 Ft

Szerző(k), szerkesztő(k): Izsáki Zoltán
Kiadó: Agroinform Kiadó
Oldalszám: 300
Méret: 168×238 mm

Leírás

Tartalom

A Szarvasi Műtrágyázási Tartamkísérleteket 1989-ben állították be 4-4 N-, P- és K-ellátottsági szinten, 64 trágyázási kezeléssel, évente négy növénnyel, kiterített vetésforgóban. A kutatási eredményeket és tapasztalatokat összefoglaló könyv első kötete a 20 év alatt vizsgált tíz növényből öt kultúra: a kukorica, cukorrépa, zab, olajlen és silócirok tápanyagellátásával foglalkozik.

Az olvasó egy logikus felépítésű, gondosan összeállított, komplex szemléletű, élvezetes stílusú, szakmai igényességgel megírt könyvet vehet a kezébe. A klasszikus talajtermékenységi – agrokémiai – növénytáplálási kutatási eredmények igazi tárházára bukkanhat ebben a munkában.

A könyv két évtized részletes talaj- és tápelem-felvételi vizsgálatai és tápelem-forgalmi számításai alapján jellemzi a csernozjom réti talaj tápelem-szolgáltatását, ismerteti a trágyázás talaj tápelem-tartalmának változására gyakorolt hatását és részletes adatokat közöl a kísérleti növények tápelem-felvételére és annak dinamikájára vonatkozóan. A trágyázási kezelések nagy száma, a kísérletek metodikája és kalibrációs jellege, a talaj tápanyag-ellátottsága valamint a terméshozam és minőség összefüggéseinek elemzése lehetővé teszi, és választ ad arra, hogy milyen tápanyag-ellátottsági szintig számíthatunk terméshozam növekedésre, jobb termésminőségre, ill. hogy hol következhet be termésdepresszió és minőségromlás. A tartamkísérletekben végzett növényelemzések nagy tömegű adatbázisának értékelése alapján ismerteti a könyv a diagnosztikai célú növényanalízis gyakorlati alkalmazásához a vizsgált növények tápelem-ellátottságának határértékeit, összevetve azokat a hazai és nemzetközi adatokkal.

A könyv igen komoly szakmai értéket képviselő hiánypótló munka, amely hazai és nemzetközi vonatkozásban is fontos tudományos és gyakorlatban is jól hasznosítható eredményeket tesz közzé, kiegészítve azokat a széleskörű irodalmi eredményekkel és ismeretekkel.

Prof. Dr. Csathó Péter

az MTA doktora

Előjegyezhető a Kiadóban!

További információk

Tömeg 0,6 kg
Méretek 168 × 238 mm
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email